miercuri, 5 august 2020

Care este cantitatea de sange pe care o avem in corp

Daca esti curios care este cantitatea de sange din corp citeste acest articol, in care doctormit.ro iti va prezenta toate informatiile de care ai nevoie pentru a afla cum functioneaza corpul uman.

Sangele este vital pentru existenta, astfel ca importanta sa este cu atat mai mare atunci cand avem nevoie de transfuzii de sange. Rolul acestuia in organism este foarte mare deoarece transporta nutrientii si oxigenul catre celule si in acelasi timp preia dioxidul de carbon din celule care trebuie eliminat. Totodata transporta hormoni si alte substante benefice organismului.

Tot sangele este cel care ajuta la reglarea temperaturii corpului, astfel ca in momentul in care temperatura corpului creste, sangele preia temperatura in exces si o transmite spre piele, pentru a fi eliminata din corp. Sangele are un rol important si pentru sistemul imunitar deoarece ajuta foarte mult in lupta acestuia cu infectiile si cu bolile.


In ceea ce priveste cantitatea de sange din corp, acesta reprezinta 7-8% din greutatea corpului. Astfel, un adult sanatos cu o greutate de 60 de kilograme are aproximativ 4,2-4,8 litri de sange. Pe langa greutate, factorii care determina cantitatea de sange din corpul uman sunt varsta, genul si starea de sanatate.

De regula, femeile au o cantitate mai mica de sange in corp decat barbatii, iar adultii au mai mult sange decat copiii.

Spre deosebire de persoanele care locuiesc la altitudini joase, persoanele care traiesc la altitudini mai mari au o cantitate mai mare de sange in corp, respectiv vor avea cu aproximativ 1,8 litri de sange mai mult.

Cu privire la cantitatea de sange pe care o poate pierde o persoana, dar fara a i se afecta starea de sanatate, aceasta reprezinta aproximativ 15% din volumul total de sange. Cu toate acestea, pierderea de sange care depaseste aceasta limita poate declansa anumite simptome grave si complicatii. O persoana poate pierde aproximativ 30 pana la 40% din sange fara a muri, dar cu conditia ca acesta sa primeasca tratament imediat.

Evaluarea volumului de sange din corp este necesara pentru ca anumite afectiuni pot cauza anomalii ale volumului de sange. Acest test este util pentru evaluarea starii de santate a persoanelor care sufera de hipertensiune, insuficienta cardiaca congestiva, sincopa, soc septic, insuficienta renala. Tot cu ajutorul acestui test pot fi descoperite anumite boli precum cele cu un nivel ridicat de globule rosii, anemia sau boli care au un volum mic de sange.

In concluzie, cantitatea de sange din corp ne poate spune multe despre starea de sanatate, asa cum precizeaza si doctormit.ro. 

Puteti afla mai multe informatii despre subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu